Cicoare
Cicoare - ce afectiuni trateaza
Cicoarea e cunoscuta mai ales ca inlocuitor al cafelei datorita propietatilor ei tonice. In medicina naturista este buna pentru: dischinezie biliara si hepatita cronica - infuzia de cicoare stimuleaza functiile hepatice; diabet - regleaza nivelul de glicemie. Se bea cate o ceasca de decoct inainte de masa; constipatie - se bea cate o ceasca de infuzie inainte de masa, in fiecare zi; fovorizeaza digestia; afectiuni respiratorii - infuzia de cicoare ajuta la expectoratie, calmand totodata tusea seaca; astenie sau stari de nervozitate; in uzul extern, compresele de decoct sau infuzie de cicoare trateaza furunculoza si acneea; detoxifiaza organismul si ajuta la remineralizarea lui - se ia cate o lingurita de sirop de cicoare de 2-3 ori pe zi.
Din radacina de cicoare se prepara o dulceata care este foarte buna pentru tratarea durerilor pulmonare.
Cum se administreaza:
- infuzie - se pun doua linguri de planta la infuzat intr-un litru de apa clocotita cam 10-15 minute. Dupa ce se raceste se bea cate o cescuta inainte de fiecare masa.
- sirop de cicoare - se pune la fiert 1 litru de infuzie de cicoare in care se toarna cam 1kg de zahar, pana in momentul in care lichidul devine gros, ca un sirop. Este bun depurativ si stimulent al secretiei biliare.
- decoct de radacina - se fierbe intr-un litru de apa o mana de radacina de cicoare uscata si maruntita, apoi se lasa la infuzat cam 15 minute. Se bea tot inainte de masa, fiind foarte bun pentru astenie si anemie.
- cataplasme - se fac folosindu-se infuzia de cicoare. Sunt bune pentru tratarea ranilor deschise sau a acneei.
Ce se foloseste de planta:
frunzele, florile, radacina
Cand se recolteaza:
- frunzele in lunile mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie
- florile in lunile mai si iunie
- radacina in lunile mai, iunie, august, septembrie si octombrie.