Cimbrisor - ce afectiuni trateaza
Cimbrisor
Inrudit cu cimbrul, cimbrisorul poate fi folosit si pe post de condiment, dar are si veleitati terapeutice care-l recomanda pentru: crampe abdominale si durereri mestruale - se beau 2-3 cani de infuzie pe zi; boli ale sistemului nervos - se face o cura cu infuzie care trebuie sa dureze mai multe saptamani; tuse convulsiva - calmeaza spasmele respiratorii si ajuta la expectoratie; epilepsie - se face o cura cu infuzie de cimbrisor care trebuie sa dureze tot anul. O data la 2-3 saptamani se pace o pauza de 10 zile; raceala si gripa - se bea sirop de cimbrisor; reumatism; alcoolism - din sfert in sfert de ora, pe timpul zilei, persoana dependenta de alcool trebuie sa bea cate o jumatate de pahar de infuzie.
Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoaca avortul. Se recomanda atentie la administrarea lui in perioada sarcinii.
Cum se administreaza:
- infuzie - se lasa la infuzat intr-un litru de apa clocotita un pumn de planta, apoi se bea dupa ce se raceste. Este buna si pentru eliminarea viermilor intestinali.
- sirop - se pun intr-un borcan flori de cimbru si se toarna peste ele zahar, apoi se lasa in loc insorit la macerat timp de 3 saptamani. La expirarea timpului, se filtreaza si se da in clocot. E bun pentru tratarea raguselii si a bronsitei.
- tinctura - se lasa la macerat timp de 2 saptamani in 500ml de tuica 100-200g de cimbrisor, apoi se filtreaza. Este buna pentru masarea picioarelor obosite.
- bai locale - se fac folosindu-se infuzie, ulei sau tinctura si sunt bune pentru reumatism.
- ulei - se pune cimbrisor maruntit intr-o sticla pana la umplere, apoi se toarna deasupra ulei si se lasa la macerat 14 zile. Este bun pentru masaj.
Ce se foloseste de la planta: florile, frunzele si tulpina.
Cand se recolteaza: toata planta in lunile iunie, iulie si august.