Cimbru de cultura - ce afectiuni trateaza
Cimbru de cultura
Este un remediu foarte bun pentru afectiunile respiratorii, dar si pentru durerile reumatismale. In afara de asta, medicina naturista il mai foloseste si in urmatoarele situatii: colita de fermentatie - se inghite o lingura de pulbere de cimbru de 2-3 ori pe zi, timp de 2 saptamani; parazitii intestinali - se prepara decoct de cimbru si se ia cate o lingurita din el de 3 ori pe zi; bronsita si tuse - se trateaza cu infuzie de cimbru; astm bronsic - se fac inhalatii cu ulei volatil; circulati periferica proasta - se maseaza picioarele cu ulei volatil de cimbru sau se fac bai calde in care s-au turnat cateva picaturi de ulei; reumatism - se pun cataplasme calde cu infuzie pe zona dureroasa; infectie urinara - se iau 3 picaturi de ulei pe zi, timp de 2-3 saptamani.
Desi au miros asemanator, cimbrul de cultura si cel de gradina sunt foarte diferite.
Cum se administreaza:
- infuzie - se toarna o cana cu apa clocotita peste o lingura de planta si se lasa la infuzat 10-15 minute dupa care se strecoara. Este bun si pentru infectiile renale.
- pulbere de cimbru - o mana de planta uscata se macina pana se transforma intr-o pudra. E buna pentru tratarea depresiei sau a problemelor cauzate de stres.
- ulei - 100-200g de planta se pun la fiert pe baie de abur dupa se amesteca cu 500ml de ulei. Dupa ce dau in clocot se lasa la racit, se filtreaza si se pun in sticlute. Bun pentru inhalatii.
- cataplasme - se fac folosindu-se infuzia de cimbru si sunt foarte bune pentru tratarea ranilor.
- bai locale - se folosesc pentru ele uleiul sau infuzia de cimbru de cultura. Sunt indicate in cazul instalarii unei senzatii de oboseala sau neliniste.
Ce se foloseste de la planta: partea aeriana
Cand se recolteaza:
- partea aeriana in lunile septembrie si octombrie.