Cires ce afectiuni trateaza
Cires
Cura cu cirese, dar si infuzia din codite sunt indicate ca remediu naturist pentru: reumatism - se consuma fructele ca arare sau se prepara sub forma de suc; stari de neliniste - actioneaza ca un sedativ al sistemului nervos; afectiuni hepatice si gastrice - cura cu cirese ajuta la regenerarea celulei hepatice si sunt un detoxifiant puternic. Au si rol depurativ; constipatie - se mananca doar cirese de-a lungul unei zile. Au rol laxativ. Obezitate - se face cura cu cirese; guta; litiaza urinara si biliara - se prepara o infuzie din codite de cirese din care se beau 2 cani pe zi; colici abdominale - se mananca 5-6 mieji de samburi pe zi; praziti intestinali - se trateaza cu tot cu samburi de cirese.
Compotul de cirese era folosit in popor ca remediu impotriva ciclului menstrual.
Cum se administreaza:
- fructe proaspete - se face o cura cu cirese proaspete care trebuie sa dureze minim 2 zile pe saptamana, timp in care nu se mananca nimik altceva decat cirese. La fel de bun este si sucul preparat din fructe proaspete zdrobite. Elimina toxinele, curatand ficatul.
- infuzie de codite - se toarna o cana de apa clocotita peste cateva codite uscate si se lasa la infuzat. Se beau 2 cani pe zi pentru afectiunile enumerate deja.
- apa de clei - este folosita mai mult de catre medicina populara. Se dizolva cleiul de pe scoarta copacului in putina apa, iar lotiunea obtinuta se foloseste petnru tratarea pecinginei.
Ce se foloseste de la planta: fructe si samburi, coditele fructelor, cleiul
Cand se recolteaza:
- fructele in lunile mai si iunie
- coditele in lunile mai si iunie
- cleiul in lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie si august.