Agris Negru

Ce afectiuni trateaza Agris negru

Raceala – o previne si o trateaza, mai ales pe timp de iarna; fructele de agris negru sunt foarte bogate in vitamina C, B1, B2 sau PP. Mai trateaza si astenia si covalescenta dupa o boala istovitoare

– se face cura de fructe, care au un puternic efect reminalizant; guta si reumatismul – se recomanda sa se consume dimineata fructe de agris fara a le combina cu alte alimnete. Cura ar trebui sa dureze minim 3 zile. Ciroza si hepatita – fructele stimuleaza functia hepatica; diaree cronica sau acuta; celulita; hipertensiune si obezitate; tuse si raguseala; litiaza biliara; calmeaza durerile menstruale; grabesc vindecarea inflamatiilor.
Aceste fructe sunt cunoscute si sub numele de coacaze negre.

Cum se administreaza:
- ceai de fructe – dupa ce sunt uscate intr-un loc racoros, din frunze se poate prepara ceai pentru tratarea gutei. Peste o mana de frunze se toarna 500 ml de apa clocotita si se mai lasa un pic la fiert. Cand se raceste, se indulceste cu miere si se consuma cam 3 cani pe zi. Este foarte bun si pentru gargara in tratamentul tusei.
- suc de fructe – 1 kg de fructe se stoarce si se da la fiert timp de 1 ora. Se indulceste cu zahar sau cu putina miere si se toarna in sticle curate care se pun la pastrat intr-un loc rocoros. Se administreaza cate o lingurita sau doua pe zi pentru a grabi vindecarea raguselii. Amestecat cu putina apa este foarte bun si pentru gargara.

Ce se foloseste de la planta: frunzele si fructele
Cand se recolteaza: frunze – mai, iunie
fructe – august, septembrie