Boz

Ce afectiuni trateaza Planta numita - Boz

Fiind recunoscut de catre specialistii in medicina naturista drept unul dintre cele mai puternice laxative naturale, bozul este indicat pentru: constipatie - se iau 10 picaturi de tinctura seara, inainte de culcare; gastrita si probleme de digestie - se macina putina radacina de planta si se ia un varf de cutit de pulbere inainte de masa; cistita - se trateaza cu macerat de radacina; se iau de 4 ori pe zi cate 3 linguri de macerat; dureri de articulatii si de spate - se fac bai de sezut sau se pun cataplasme cu infuzie de frunze pe zona afectata; probleme de greutate - tratamentul cu tinctura de boz ajuta la scaderea poftei de mancare.
Planta este un purgativ puternic. Nu se administreaza celor care sufera de colon iritabil.

Cum se administreaza
- infuzie de frunze - peste 100g de frunze se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat 5 minute. Buna pentru eliminarea parazitilor intestinali.
- tinctura de radacina - cea mai eficienta forma de administrare a acestei plante. Se prepara lasand la macerat 10 zile intr-un litru de rachiu 100-200g radacina proaspata maruntita. La final, se filtreaza si se pune la pastrat in sticle. Cura de tinctura pentru constipatie trebuie sa dureze 2 saptamani, dupa care se face pauza o saptamana.
- macerat - se marunteste radacina, si se lasa la macerat 10 ore intr-o cana de apa. Se bea pe stomacul gol.
- cataplasme - se fac folosindu-se infuzie de frunze sau tinctura de radacina diluata in putina apa.

Ce se foloseste de la planta: frunze, radacina si fructe.

Cand se recolteaza:
- fructele in lunile august si septembrie
- radacina in lunile mai si iunie
- frunzele in lunile mai, iunie, iulie si august