Catina

Ce afectiuni trateaza Catina.

Adevarata minunatie a naturii, catina contine toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Propietatile ei terapeutice o recomanda pentru:

imunitatea scazuta - se bea in ficare zi, timp de o luna, cate 3 linguri de suc de fructe de catina, in 4 reprize;
sterilitate - atat femeile cat si barbatii care au probleme de fertilitate trebuie sa faca o cura cu ulei de catina, foarte bogat in vitamina E, denumita si "vitamina tineretii"; diaree - se ia o lingura de pulbere de catina;
hepatita si afectiuni ale aparatului respirator - se bea in fiecare zi sirop de catina; covalescenta - se face o cura de catina pentru remineralizare si revigorare;
arsuri - se unge locul afectat cu putin ulei de catina.
Este bun pentru combaterea ridurilor daca se foloseste in cosmetica.

Cum se administreaza:
- sirop - 1kg de fructe se taie pe jumatati si se lasa sa stea 12 ore in putina apa. A doua zi se fierb timp de 10-15 minute, dupa care se streacoara si siropul obtinut se bea ca atare sau indulcit cu putina miere.

- tinctura - 5-6 linguri de pudra de coaja se lasa la macerat in alcool 14 zile, apoi se strecoara. Are efect cicatrizant.
- decoct - se fierb timp 20 de minute o mana sau doua de cregunte rupte in bucati mici, dupa care se filtreaza si se la racit.
- pulbere - se zdrobesc fructele proaspete si sucul obtinut se bea pe parcursul unei zile pentru remineralizare.
- ulei de catina - se pune la fiert pe baie de aburi in 500ml, de ulei de gatit 300g de fructe, apoi se raceste si se strecoara in sticlute.

Ce se foloseste de la planta: ramuri cu frunze, fructe
Cand se recolteaza:
- ramuri in lunile octombrie si noiembrie
- fructele in lunile ianuarie, februarie, octombrie, noiembrie si decembrie.