Aura's blog
Musaca de cartofi cu soia
Musaca de cartofi cu soia
Ingrediente:
1kg de cartofi
4 linguri de margarina
250g soia granule
3 cepe
2 linguri cu pasta de tomate
3 linguri cu pesmet
1 legatura de patrunjel
sare, piper si ulei
Mod de preparare:
Inmoaie granulele de soia in apa cu sare si putin piper, timp de 30 minute. Spala bine cartofii si fierbe-i in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, scoate-i pe un platou, lasa-i sa se raceasca putin, dupa care curata-i de coaja. Trece-i apoi print-o sita sau zdrobeste-i cu mixerul. Adauga margarina si subtiaza piureul astfel obtinut cu putina zeama in care au fiert cartofii.
Covrigei pufosi
Covrigei pufosi
Ingrediente:
500g faina
250g margarina
50g zahar
40g drojdie
1/2 cescuta cu apa
1 lamaie
1 lingurita cu scortisoara
5 lingurite cu susan
1/2 lingurita cu sare
4 linguri cu margarina pentru uns
Mod de preparare:
Dizolva drojdia in apa calduta. Separat, cerne faina pe masa de lucru sau intr-un castron. Fa in mijloc o gropita in care pune drojdia dizolvata, margarina, zaharul, sarea si putina coaja de lamaie. Framanta bine toate aceste ingrediente si lasa aluatul sa creasca la loc caldut. Presara pe masa putina faina amestecata cu scortisoara si din aluat pregateste covrigei de dimensiuni potrivite.
Coada calului ce afectiuni trateaza
Coada calului
Boli ale aparatului digestiv, hiperaciditate gastrica si ulcer - se prepara infuzie din coada calului si se beau 2-3 cani pe zi. Pentru combaterea aciditatii se ia o lingurita de pulbere de pulbere uscata de cate ori este nevoie, mai ales in perioadele in care bolile aparatului digestiv "isi fac de cap"; hemoragie uterina neregulata - se bea infuzie de planta; cisticat; retentie de apa in tesuturi - planta este un depurativ excelent; afectiuni ale aparatului respirator - bronsia sau pneumonie - se ia in fiecare zi, de 3 ori, cate o lingurita de pulbre de planta. Este recunoscuta pentru propietatile antibacteriene si antiseptice; calculi renali - cura cu infuzie de coada calului ajuta la eliminarea lor; ulcer varicos; amigdalite si gingivite.
Ciumafaia ce afectiuni trateaza
Ciumafaia
Folosita de medicina populara pentru tratarea radacinilor, ciumafaia, cunoscuta si sub denumirea de "laur porcesc" intervine si in tratamentul altor afectiuni precum: astm bronsic - se ia un varf de cutit de pulbere de seminte; disenterie - peste cateva frunze uscate se toarna o cana de apa clocotita si se pune totul la fiert, obtinandu-se un decoct. Intreaga cantitate se bea cate putin de-a lungul unei zile; epilepsie - se ia cate 10-15 picaturi de tinctura zilnic; insomnie - se trateaza fie cu tinctura, fie cu ulei de ciumafie. Are rol sedativ; furunculoza - se fac cataplasme din frunze proaspete care se pun pe zona dureroasa; rani deschise - se curata rana cu putina infuzie, apoi se aplica pe ea cateva frunze proaspete.
Ciubotica cucului ce afectiuni trateaza
Ciubotica cucului
Insomnie - se face o infuzie din ciubotica cucului, valeriana si sunatoare, din care se bea o cana inainte de culcare. Are un efect reconfortant si in cazul tulburarilor nervoase; migrena - se beau 2-3 cani de infuzie de flori in fiecare zi; litiaza urinara - se prepara un decoct din radacina din care se consuma 1-2 cani pe zi; tuse - infuzia de flori de ciubotica cucului fluidifica secretiile bronhice si calmeaza tusea uscata; bronsita si pneumonie; cistita; guta si reumatism - se face o cura indelungata cu ceai de ciubotica cucului; atacuri de panica - infuzia de ciubotica cucului regleaza ritmul cardaic si linisteste sistemul nervos; extern - infuzia de planta ajuta la tratarea contuziilor.
Cires ce afectiuni trateaza
Cires
Cura cu cirese, dar si infuzia din codite sunt indicate ca remediu naturist pentru: reumatism - se consuma fructele ca arare sau se prepara sub forma de suc; stari de neliniste - actioneaza ca un sedativ al sistemului nervos; afectiuni hepatice si gastrice - cura cu cirese ajuta la regenerarea celulei hepatice si sunt un detoxifiant puternic. Au si rol depurativ; constipatie - se mananca doar cirese de-a lungul unei zile. Au rol laxativ. Obezitate - se face cura cu cirese; guta; litiaza urinara si biliara - se prepara o infuzie din codite de cirese din care se beau 2 cani pe zi; colici abdominale - se mananca 5-6 mieji de samburi pe zi; praziti intestinali - se trateaza cu tot cu samburi de cirese.
Tochitura din carne de miel
Tochitura din carne de miel
Ingrediente:
maruntaiele mielului: inima, ficatul, rinichii, limba
300 g inimioare si pipote de pui
1 kg ceapa uscata
500 g ciuperci
ulei, sare, piper negru macinat, cimbru
Mod de preparare:
Cureti ceapa, o speli bine, apoi o tai pestisori. Pui maruntaiele la fiert in apa rece cu sare. Cand sunt gata, le lasi sa se racoreasca, apoi le tai felii. Pui ceapa la inabusit in putina apa si ulei. Cand s-a inmuiat, adaugi maruntaiele tocate. Le lasi sa fiarba impreuna pana sfaraie ceapa. Intre timp, cureti cipercile si le tai in bucati mai maricele, apoi le pui si pe ele peste ceapa si maruntaie. Adaugi si putina zeama in care au fiert maruntaiele si lasi la foc mic 20 minute. In fine, adaugi piper si cimbru, stingi focul, pui capacul si lasi 5 minute.
Ciorba de miel cu loboda
Ciorba de miel cu loboda
Ingrediente:
cap de miel, gatul, 2-3 coaste si orice bucatica din miel fara alta destinatie
10-15 legaturi de loboda, neaparat rosie
2-3 legaturi de stevie
3 lagaruri de ceapa verde
1 legatura de leustean
1 litru de bors
sare dupa gust
Mod de preparare:
Cureti capul de orice urma de blanita, scoti ochii si spala bine carnea in mai multe ape, apoi pune toate bucatile la fiert intr-o oala incapatoare, de vreo 5-6 litri. Cand carnea e fiarta, adauga toate zarzavaturile spalate si taiate, potriveste de sare si dupa 10 minute adauga borsul. Dupa ce stingi focul, pui leusteanul tocat. E delicioasa!
Pasca din branza fara aluat
Pasca din branza fara aluat
Ingredinete:
1kg de branza de vaci
300g zahar pudra
1 pachet de margarina
1 lamaie
stafide
1 praf de copt
8 oua
faina cat cuprinde
ulei
Mod de preparare:
Bate albusurile spuma cu zaharul. Adauga apoi galbenusurile unul cate unul. Toarna margarina topita si racita putin. Amesteca bine, dupa care pune branza sfaramata, stafidele, coaja rasa de lamaie si praful de copt. Adauga apoi faina pana obtii o compozitie ca o smantana groasa.
Unge o tava sau o forma de tarta cu ulei si tapeteaz-o cu faina si toarna in ea compozitia.
Drob de miel
Drob de miel
Ingrediente:
1 prapur de miel; maruntaiele de la un miel(inima, ficat, plaman si rinichi)
5 oua
2 linguri cu ulei
3 legaturi de ceapa verde
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
sare, piper
Mod de preparare:
Se pun la oparit maruntaiele, se lasa sa dea cateva clocote, se scot pe un tocator de lemn, se lasa sa se racoreasca, apoi se toaca cu un cutit bine ascutit cat mai marunt posibil. Cu putina indemanare, se poate folosi satarul, desi varianta cea mai rapida si comoda este masina de tocat cu sita mare! Tocatura se pune intr-un castron, se adauga ouale batute nitel inainte, ceapa verde, mararul si patrunjelul, toate tocate fin, sare si piper dupa gust.