Taierea traditionala a porcului

A inceput numaratoarea inversa pentru taierea traditionala a porcului

Incepanad cu data de 1 ianuarie 2007, sacrificarea porcului de Craciun sau a mielului de Paste se va desfasura dupa normele impuse de Uniunea Europeana.

De la anul, crescatorii de animale nu vor mai putea sa sacrifice animalele pe care le au in curte in acelasi mod in care faceau pana acum. Indiferent ca vor fi sacrificate in abator sau in gospodariile particulare, animalele trebuie ferite de suferinte suplimentare sau nejustificate.

Ce metode de sacrificare cere UE
Sunt prevazute doua varinate de sacrificare: fie prin anestezierea animalului inainte de omorare, fie prin folosirea unor metode rapide si eficiente. Metodele din a doua categorie sunt: impuscarea cu un pistol cu glont captiv, lovirea sau asfixierea cu dioxid de carbon.

Cei care aleg sa-si sacrifice animalul prin gazare trebuie sa dispuna de o camera de gazare a carei pardoseala sa impiedice alunecarea animalului. El trebuie manat rapid catre punctul de concentratie maxima a gazului si lasat doar atat cat sa se asigure inconstienta pana la sacrificare.

Pentru varianta prin lovire pot opta doar aceia care considera ca au abilitatea de a lovi animalul astfel incat sa-i produca inconstienta pana la momentul mortii, dar fara a-i fractura craniul. In schimb, este interzisa orice alta metoda care ar putea produce maltratarea sau suferinta animalului. De aceea, animalele nu trebuie trase de coarne, de blana sau de urechi, iar loviturile de dinainte de sacrificare nu trebuie sa lase urme asupra animalului. Cei care, dupa 1 ianuarie, nu vor respecta cerintele europene vor fi aspru sanctionati.