Afin

Ce afectiuni trateaza Afin
Frunzele de afin au un continut bogat de tanin, un compus care ajuta la fixarea proteinelor sau in membranele mucoase, dar care are si rol astringent, ajutand la eliminarea bacteriilor. Astfel, tratamentul cu frunze sau fructe de afin este recomandat pentru: infectiile intestinale asociate cu dizenterie si diaree. Fructele de afin regleaza foarte bine acaunele; protejeaza peretii vasculari; elimina parazitii intestinali – se face infuzie din frunze si se bea cate o cana de 3 ori pe zi; regleaza diabetul – infuzia sau decoctul de frunze au efect hipoglicemiat; guta sau reumatism; hemoroizi – se fac comprese cu infuzie de palnte.

Atentie: tratamentul cu afin nu este recomandat celor care sufera de constipatie cronica.

Cum se administreaza:
- decoct de fructe – se fierbe 1 ½ lingurita de fructe in 250 ml de apa, timp de o jumatate de ora. Se bea in timpul unei zile, intreaga cantitate.
- macerat de palante – peste 1 ½ lingurita de fructe proaspete se toarna 500 ml de apa fiarta. Se lasa la macerat 8 ore, dupa care se consuma intreaga cantitate intr-zi.
- tinctura de fructe – peste 100 g de fructe se toarna 500 ml de rachiu. Se lasa la macerat 2 saptamani. Se bea un paharut pe zi pentru eliminarea gazelor intestinale.
- sirop de fructe – se stroc fructele. Se iau cam 2-6 linguri pe zi. Contine provitamina A, vitaminele B1, B2, E, PP si C.
- infuzie de frunze – peste o mana de frunze uscate se toarna 500 ml de apa. Cand se raceste se consuma cam 3 cani pe zi.

Ce se foloseste de la planta: funzele si fructele.
Cand se recolteaza: frunzele – mai, iunie, iulie, august, septembrie
fructele – august si septembrie