Ciumafaia ce afectiuni trateaza
Ciumafaia
Folosita de medicina populara pentru tratarea radacinilor, ciumafaia, cunoscuta si sub denumirea de "laur porcesc" intervine si in tratamentul altor afectiuni precum: astm bronsic - se ia un varf de cutit de pulbere de seminte; disenterie - peste cateva frunze uscate se toarna o cana de apa clocotita si se pune totul la fiert, obtinandu-se un decoct. Intreaga cantitate se bea cate putin de-a lungul unei zile; epilepsie - se ia cate 10-15 picaturi de tinctura zilnic; insomnie - se trateaza fie cu tinctura, fie cu ulei de ciumafie. Are rol sedativ; furunculoza - se fac cataplasme din frunze proaspete care se pun pe zona dureroasa; rani deschise - se curata rana cu putina infuzie, apoi se aplica pe ea cateva frunze proaspete.
Planta este cunoscuta drept toxica. Trebuie atentie maxima la administrarea ei.
Cum se administreaza:
- tinctura - se lasa la macerat in 500ml de tuica o mana de seminte de ciumafaie sau niste radacina de planta curatata bine si uscata. Recipientul trebuie sa stea intr-un loc calduros timp de 15-20 zile, dupa care se strecoara si se trece in sticlute mici. Se pastreaza intr-un loc intunecat. Se iau 10-15 picaturi pe zi. Este buna si pentru tratamentul epilepsiei.
- ulei de ciumafaie - se pun la fiert pe o baie de aburi 100g de seminte in 200-300 ml de ulei. Se lasa la fiert o ora, dupa care se da la o parte si se lasa la racit. Cand e gata, se strecoara si se trece in sticlute.
- cataplasme cu frunze proaspete
Ce se foloseste de la planta: partea aeriana, semintele si radacina.
Cand se recolteaza:
- partea aeriana in lunile iunie, iulie, august si septembri
- semintele in lunile septembrie si octombrie
- radacina in lunile mai si iunie