Retete culinare
Tochitura din carne de miel
Tochitura din carne de miel
Ingrediente:
maruntaiele mielului: inima, ficatul, rinichii, limba
300 g inimioare si pipote de pui
1 kg ceapa uscata
500 g ciuperci
ulei, sare, piper negru macinat, cimbru
Mod de preparare:
Cureti ceapa, o speli bine, apoi o tai pestisori. Pui maruntaiele la fiert in apa rece cu sare. Cand sunt gata, le lasi sa se racoreasca, apoi le tai felii. Pui ceapa la inabusit in putina apa si ulei. Cand s-a inmuiat, adaugi maruntaiele tocate. Le lasi sa fiarba impreuna pana sfaraie ceapa. Intre timp, cureti cipercile si le tai in bucati mai maricele, apoi le pui si pe ele peste ceapa si maruntaie. Adaugi si putina zeama in care au fiert maruntaiele si lasi la foc mic 20 minute. In fine, adaugi piper si cimbru, stingi focul, pui capacul si lasi 5 minute.
Ciorba de miel cu loboda
Ciorba de miel cu loboda
Ingrediente:
cap de miel, gatul, 2-3 coaste si orice bucatica din miel fara alta destinatie
10-15 legaturi de loboda, neaparat rosie
2-3 legaturi de stevie
3 lagaruri de ceapa verde
1 legatura de leustean
1 litru de bors
sare dupa gust
Mod de preparare:
Cureti capul de orice urma de blanita, scoti ochii si spala bine carnea in mai multe ape, apoi pune toate bucatile la fiert intr-o oala incapatoare, de vreo 5-6 litri. Cand carnea e fiarta, adauga toate zarzavaturile spalate si taiate, potriveste de sare si dupa 10 minute adauga borsul. Dupa ce stingi focul, pui leusteanul tocat. E delicioasa!
Pasca din branza fara aluat
Pasca din branza fara aluat
Ingredinete:
1kg de branza de vaci
300g zahar pudra
1 pachet de margarina
1 lamaie
stafide
1 praf de copt
8 oua
faina cat cuprinde
ulei
Mod de preparare:
Bate albusurile spuma cu zaharul. Adauga apoi galbenusurile unul cate unul. Toarna margarina topita si racita putin. Amesteca bine, dupa care pune branza sfaramata, stafidele, coaja rasa de lamaie si praful de copt. Adauga apoi faina pana obtii o compozitie ca o smantana groasa.
Unge o tava sau o forma de tarta cu ulei si tapeteaz-o cu faina si toarna in ea compozitia.
Drob de miel
Drob de miel
Ingrediente:
1 prapur de miel; maruntaiele de la un miel(inima, ficat, plaman si rinichi)
5 oua
2 linguri cu ulei
3 legaturi de ceapa verde
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
sare, piper
Mod de preparare:
Se pun la oparit maruntaiele, se lasa sa dea cateva clocote, se scot pe un tocator de lemn, se lasa sa se racoreasca, apoi se toaca cu un cutit bine ascutit cat mai marunt posibil. Cu putina indemanare, se poate folosi satarul, desi varianta cea mai rapida si comoda este masina de tocat cu sita mare! Tocatura se pune intr-un castron, se adauga ouale batute nitel inainte, ceapa verde, mararul si patrunjelul, toate tocate fin, sare si piper dupa gust.
Bors de miel
Bors de miel
Ingrediente:
1kg de sira si gat de miel
2 cepe potrivite
2 legaturi de ceapa verde
1 legatura de morcovi si albitura din cei noi
1 telina mica
1 litru de bors
1 legatura de leustean
1 bucat din ficatul mielului, matele subtiri bine spalate
sare
Mod de preparare:
Se pun la fiert in apa rece cu sare, ceapa uscata, telina, morcovul si albitura, curatate si taiate cubulete nu foarte mici. Se spala bine, cu apa rece, carnea de miel, se portioneaza, apoi se adauga in oala. Se lasa sa fiarba vreo 30 de minute, apoi se adauga matele taiate, aproximativ 2 cm lungime, si ficatul. Se lasa sa mai fiarba inca un sfert de ora, dupa care se adauga borsul si ceapa verde tocata marunt.
Muschi de miel cu rozmarin
Muschi de miel cu rozmarin
Ingrediente:
1 muschi de miel cu coaste
1 lamaie
5-6 catei de usturoi
1 ceasca cu vin alb
sare, piper
cimbru, rozmarin
ulei de masline
Mod de preparare:
Curata bine carnea de miel de pielite, iar costele taiele in asa fl incat sa aiba o lungime de 8-10 cm. Unge carnea cu zeama de lamaie din belsug, presara deasupra cimbru, rozmarin, sare si piper si, dupa ce o stropesti si cu jumatate din cantitatea de vin, las-o la marinat pana a doua zi sa patrunda toate aromele.
Cand e gata, scoate muschiul din marinata, aseaza-l in tava, prepara un mujdei de usturoi si unge carnea de miel.