Ciubotica cucului ce afectiuni trateaza
Ciubotica cucului
Insomnie - se face o infuzie din ciubotica cucului, valeriana si sunatoare, din care se bea o cana inainte de culcare. Are un efect reconfortant si in cazul tulburarilor nervoase; migrena - se beau 2-3 cani de infuzie de flori in fiecare zi; litiaza urinara - se prepara un decoct din radacina din care se consuma 1-2 cani pe zi; tuse - infuzia de flori de ciubotica cucului fluidifica secretiile bronhice si calmeaza tusea uscata; bronsita si pneumonie; cistita; guta si reumatism - se face o cura indelungata cu ceai de ciubotica cucului; atacuri de panica - infuzia de ciubotica cucului regleaza ritmul cardaic si linisteste sistemul nervos; extern - infuzia de planta ajuta la tratarea contuziilor.
Planta, cunoscuta si sub numele de primula, se vinde ca floare ornamentala, avand un miros fin de frezie.
Cum se administreaza:
- infuzie de flori - se toarna o cana cu apa fiarta peste o lingurita de flori uscate, se lasa la infuzat 10 minute si se bea pentru tratarea racelii.
- decoct de radacina - se pune la fiert intr-o cana cu apa 1 lingura de radacina maruntita. Se lasa sa dea in clocot, apoi se da la o parte. Se bea dupa ce se raceste, fiind indicat si pentru ca intareste inima.
- vin de ciubotica cucului - se pun flori proaspete de planta intr-o sticla, apoi se toarna deasupra vin alb. Se lasa la macerat 2 saptamani. Din vin se ia cate o inghititura in fiecare zi, fiind bun pentru tratarea afectiunilor cardiace.
- sirop de radacina - se toaca marunt o mana de radacini proaspete, spalate bine de pamanat. Se pun intr-o sticla si se toarna deasupra miere diluata cu apa. Se lasa la macerat 2-3 saptamani, apoi se ia cate o lingurita pe zi din acest preparat pentru afectiunile respiratorii.
Ce se foloseste de la planta: florile si radacina
Cand se recolteaza:
- florile in lunile aprilie, mai si iunie
- radacina in lunile aprilie si mai