Albastrea
Ce afectiuni trateaza
Planta e recomandata in tratarea afectiunilor renale – se face ceai din 1 ½ lingurita de albastrele, in amestec cu frunze de mesteacan si cozi de cirese, din care se beau 3-4 cani pe zi; diaree; alcoolism – se face o infuzie din albastrele, anghinare, menta, coada soricelului si se consuma 3 cani pe zi; reumatism; anorexie; ceaiul preparat din flori de albastrele are un efect usor calmant asupra sistemului nervos; in uzul extern, planta este un bun remediu pentru tratarea conjuctivitelor si a iritatiilor pleoapelor, iar cosmetica le foloseste pentru tonifierea muschilor din jurul ochilor; ceaiul de albastrele era folosit de multe femei pentru a da nunata parului carunt.
Compresele cu albastrele reduc ridurile si elimina cearcanele.
Cum se administreaza:
- ceai de flori – peste 1 lingura de flori uscate se toarna o cana cu apa clocotita si se mai da apoi putin in fiert. Cand se raceste, se strecoara si se bea. E bine sa se consume 3 cani de infuzie pe zi.
- comprese – tocmai bune pentru tratarea unor afectiuni oftalmologice sau pentru tratamentele cosmetice. Florile de albastrele, folosite sub forma de infuzie, sunt un bun hidrant pentru tenurile cu probleme. Compresele cu infuzie de albastrele se tin pe fata cam 20-30 minute. Aceasta procedura e bine sa se repete de doua ori pe saptamana.
Ce se foloseste de la planta: numai florile de culoare albastra. Cele de culoare roz trebuie sa se inlature cu atentie.
Cand se recolteaza: flori – iunie, iulie, august, septembrie
Sursa: Femeia de azi