Asigurarea obligatorie a locuintei

Chiar daca poate ti se pare doar o noua gaselnita a autoritatilor pentru a-ti mai scoate ceva bani din buzunar, noua lege, care se aplica din iulie, ar putea fi de mare ajutor.

Cu natura nu se pune nimeni, cu atat mau putin cand vine vorba despre „toanele”ei, care lasa pe drumuri mii de oameni. Toata agoniseala de-o viata dispare intr-o clipa si cine-i vinovat? Cum in ultimii ani numarul caselor distruse sau avariate de calamitatile naturale a crescut considerabil, cei aflati la putere au readus in discutie un proeiect de lege mai vechi, privind asigurarea obligatorie a locuintei. Desi initial se vorbea despre punerea acestuia in aplicare incepand cu 1 ianuarie 2007, autoritatile au hotarat sa amane momentul pentru a doua jumatate a anului, adica din iulie.

Si asta pentru ca nu au fost inca acoperite toate aspectele necesare aprobarii unei astfel de legi, cum ar fi stabilirea exacta a zonelor de risc, a conditiilor ce trebuie indeplinite pentru ca anumite persoane sa beneficieze de subventii din partea statului, a criteriilor de acordare a primelor de asigurare in cazuri speciale.

Cat dam si cat primim?
Potrivit autoritatilor, dupa aprobarea legii, va trebui sa scoatem din buzunar intre 10 si 45 de euro pentru asigurarea locuintei, insa o singura data pe an, in functie de zona in care este situat domiciliul. In caz de calamitati naturale, persoanele asigurate ar putea beneficia de o valoare maxima de 20.000 euro, sumele urmand a fi stabilite dupa anumite criterii.

Cine este scutit?
Peroanele care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta urmand a fi suportata de catre autoritatile locale. La fel se intampla si in cazul locuintelor aflate in propietatea statului. Daca o locuinta face obiectul unui contract de leasing sau de inchiriere, sarcina asigurarii ii revine propietarului de drept si nu chiriasului. Pentru constructiile ridicate in copropietate, se va incheia un singur contract de asigurare obligatorie, indiferent de numarul copropietarilor. Pentru blocuri, asociatiile de propietari pot contracta o singura asigurare pe toata cladirea, daca toti propietarii accepta aceasta varianta. Trebuie subliniat ca cei care nu se asigura vor fi amendati cu sume intre 100 si 500 RON, iar firmele de asigurari care refuza astfel de contracte vor fi la randul lor amendate.

Sursa: Libertatea pentru femei