Cerentel - ce afectiuni trateaza
Cerentel
Are propietati calmante si antiseptice, fiind indicat pentru: afectiuni stomacale; diaree cauzata de infectii; tulburari ale ficatului si bilei; hemoroizi; ciclu menstrual neregulat - administrat sub forma de decoct opreste hemoragiile si calmeaza durerile; stomatita, gingivita si abcese dentare - se tamponeaza locul dureros cu decoct de planta pana la cicatrizare; depresie - se bea in fiecare si cate o cana sau doua cu infuzie din planta; spasme musculare; amigdalita - se prepara o infuzie si se fac gargare de doua ori pe zi; inlatura posibilitatea inmultirii microbilor - in cazul unor plagi deschise, decoctul din cernetel este bun pentru spalarea si dezinfectarea lor.
Medicina populara folosea cerentelul pentru alungarea farmecelor, blestemelor si deochiului.
Cum se administreaza:
- infuzie din radacina - peste o lingura de radacina uscata si maruntita se toarna o cana de apa si se lasa la macerat cateva ore, dupa care se da in fiert. Este foarte buna pentru infectiile intestinale.
- decoct - se prepara din 2 lingurite de rizomi si radacina uscata, peste care se toarna o cana de apa. Se fierbe totul timp de 20 de minute si dupa ce se raceste se bea neindulcit, pentru dismenoree.
- pulbere- se macina radacina uscata si rizomi pana se transforma intr-o pulbere fina. Se ia cate 1/2 lingurita de 2 ori pe zi pentru afectiuni respiratorii.
- tinctura de cerentel - peste 2 linguri de pulbere de cerentel se toarna 200ml de rachiu si se lasa la macerat timp de 15 zile, dupa care se filtreaza. Este buna pentru masarea zonelor afectate de dureri musculare.
Ce se foloseste de la planta: radacina si rizomii
Cand se recolteaza:
- radacina in lunile martie si aprilie
- rizomii in lunile septembrie, octombrie si noiembrie