Cimbru de gradina - ce afectiuni trateaza

Cimbru de gradina

E cel folosit pe post de planta aromatica in bucatarie. Calitatile de mare terapeut il fac indispensabil pentru urmatoarele probleme de sanatate: tuse convulsiva - se recomanda infuzia de cimbru; receala si stari febrile - se fac bai calde in care s-a turnat infuzie; indigestie si gastrita - se ia inainte de masa putina pulbere de planta sau se bea imediat dupa o cana de infuzie; flatulenta - se face o cura de 2 saptamani cu infuzie; frigiditate - cele care sufera de lipsa apetitului sexual trebuie sa faca o cura de 2 luni cu infuzie de cimbru sau sa ia in fiecare zi cate 10 picaturi de tinctura de planta; amenoree - infuzia regleaza ciclul menstrual; plagi - infuzia este foarte buna pentru a curata ranile.
Persoanele care sufera de ulcer gastric trebuie sa fie atente daca folosesc cimbrul in vreo schema de tratament.

Cum se administreaza:
- infuzie - se prepara ca toate infuziile, turnand peste o mana de palnta uscata 2 cani de apa fierbinte.
- tinctura - se lasa la macerat in 500ml de tuica 200g de planta. Dupa 2 saptamani se strecoara si se toarna in sticlute. E buna pentru tratarea viermilor intestinali, ajuta la expectoratie si la calmarea tusei convulsive. 10-15 picaturi luate in fiecare zi stimuleaza pofta de mancare.
- pulbere - se macina 200g de planta pana se transforma intr-o pulbere.
- ulei - se prepara la fel ca si cel de cimbru de cultura si se foloseste la inhalatii pentru decongestionarea cailor respiratorii.
- bai - se fac folosindu-se infuzie sa ulei.
- cataplasme - se foloseste pentru ele infuzia sau tinctura. Sunt bune pentru tratarea ranilor sau a ulceratiilor.

Ce se foloseste de la planta: partea aeriana
Cand se recolteaza:
- partea aeriana in lunile septembrie si octombrie.